top of page

Advokat Vukajlović: Gradonačelnik ne može raspolagati budžetom kako on hoće

Advokat Stojan Vukajlović istakao je da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ne može imati diskreciono pravo da podijeli besplatne karte za parking, jer ne može raspolagati budžetom grada kako on hoće."Nije imao pravo to da uradi. Skupština usvaja budžet i jasno se zna za koju stavku. Imaš budžet i za kabinet gradonačelnika ali tačno se zna za šta se troše ta sredstva, a gradonačelnik nije dao sredstva već karte koje su finansirane za neke druge stavke", objasnio je Vukajlović.


Prema njegovim riječima, gradonačelnik to pravo može imati, pod znacima navoda, ukoliko je Skupština ranije donijela odluku da može nekome dati besplatne karte, ali je opet jasno ustanovljeno kome, koliko karata i pod kojim uslovima.


"Postoje određene kategorije koje imaju pravo da ih dobiju, ali oni moraju imati potrebnu dokumentaciju", istakao je Vukajlović za "Alo onlajn" nakon tvrdnji Stanivukovića da je njegovo diskreciono pravo da podijeli besplatne karte jer ima pravo na to kao gradonačelnik, te da ih je dao za, kako kaže, nekih 50 ljudi, ali da iznošenja njihovih imena neće biti.


Advokat Vukajlović je ponovio da gradonačelnik nema diskreciono pravo, već samo zakonsko, te da zakon može dati pravo.


"Što se tiče komentara da je javno iznošenje imena osoba koje su dobile povlaštenu kartu kršenje Zakona o povjerljivosti informacija, to nije tačno. I vi kao novinari možete tražiti taj spisak, to je sloboda pristupa informacijama. Građani neće ulaziti u ličnu anamnezu građana, zdravstveni karton i drugo", zaključio je Vukajlović.


Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić juče je izjavio novinarima da su saradnici gradonačelnika Banjaluke dobili besplatne godišnje karte za parking u gradu.


"Postavili smo pitanje kome su date povlaštene karte za parking u gradu. Odgovor nismo dobili. Kako smo saznali karte su dobili njegovi saradnici, počevši od njegove trenutne djevojke, pa do supruge Igora Crnatka iz PDP-a", rekao je Đajić, zahtjevajući da se objavi spisak imena ljudi kojima su dodijeljene povlaštene karte za parking.


U Pravilniku o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banjaluka u Članu 21 objašnjeno je ko je oslobođen naplate parkiranja i ko ima pravo na besplatnu godišnju parking kartu.


Takođe, navedeno je i da gradonačelnik u toku godine može dodijeliti 20 besplatnih godišnjih parking karata.


U Članu 21 ovog pravinika precizirano je da su naplate parkiranja oslobođena službena vozila MUP-a, hitne pomoći i vatrogasna vozila za vrijeme intervencije, a da pravo na besplatnu godišnju parking kartu za sve zone imaju: gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, šef kabineta gradonačelnika, predsjednik Skupštine, odbornici u Skupštini grada i načelnici odjeljenja.


Prema Pravilniku, zaključkom gradonačelnika u toku godine može biti dodijeljeno do 20 besplatnih godišnjih parking karata. Pravo na posebnu besplatnu kartu za parkiranje imaju i članovi zvaničnih delegacija za vrijeme službene posjete Gradu, a na osnovu zahtjeva Kabineta gradonačelnika.


Besplatnu rezervaciju parkirališta ili njegovog dijela, u svrhu promocije grada, odobrava načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, jasno je navedeno u ovom pravilniku

bottom of page