A od gradončelnika - nove deponije i prljave ulice

Od promjena i novog gradonačelnika, Banjaluke je dobila samo nove deponije smeća i prljave ulice. Grad nikada nije bio prljaviji, a mnogi se plaše za zdravlje.Trotoari su neprohodni, smeće se ne odvozi danima, šta gdje padne, tu i ostaje. Zbog neredovnog odvoza smeća, mještani ulice Prvog krajiškog korpusa i ulice Stepe Stepanovića strahuju za svoje zdravlje. Deponije koje su stvorene zbog nemara, sa sobom su donijele nesnosan smrad i pacove.


Dok gradonačelnik gleda širu sliku Banjaluke, pa po evropskim gradovima priča o njenom prosperitetu i ljepoti, uža slika je prljava, neprohodna i opasna.Grad kandidat za prestonicu kulture u godinu dana doživio je potpuni sunovrat i obračun gradonačelnika sa skupštinom. Prikupljanje poena na račun prljavih ulica zbog kojih gradonačelnik upire prst u druge, dovodi Banjalučane do ludila. U prljavoj politici Stanivukovića prirodno je da i ulice budu prljave, a da na račun svega on bude žrtva, veća i od svih Banjalučana koji gaze blato na putu do posla ili škole.


Slovo zakona u koje se Stanivuković zaklinjao, ovih dana u prljavoj Banjaluci mu je strano. Tvrdnje da zbog skupštinske većine on nema novca da isplati komunalce za čišćenje čime pokušava isprovocirati revolt građana prema Skupštini grada, zakonski nisu tačke.


U Budžetu Banjaluke postoje stavke predviđenje za čišćenje ulica. Ukoliko na tim stavkama nedostaje finansijskih sredstava, gradonačelnik grada, Draško Stanivuković može da zatraži relokaciju sredstava sa stavki na kojima novac nije potreban u datom trenutku.


Ipak, Stanivuković nikada nije iskoristio to ovlašćenje i kandidovao tu tačku na skupštini, od koje bi dobio podršku. Prirodna stvar je da se ulice očiste, osim ako gradonačelniku nije u cilju da ulice budu prljave i neprohodne kako bi Banjalučani njega doživjeli kao žrtvu, a bijes iskalili na skupštini.Uz zakonska ovlašćenja, a na kraju Stanivuković je i gradonačelnik, za prljave i neprohodne ulice, deponije koje niču kao gljive poslije kiše, krivo je samo Draško Stanivuković, jer mu tako odgovara.


Nije s goreg dodati ni da rasvjeta u gradu predstavlja problem. Posljednja popravka je izvršena još za vrijeme mandata Igora Radojičića. U samom centru grada, Gundulićeva ulica prema parku Kupusište je potpuno neosvjetljena, kao i mnoge druge ulice. Ni za to nije kriva skupštinska većina, nego gradonačelnik. To je njegov posao.


Prljave ulice Banjalučanima poklonio je upravo Draško Stanivuković.