top of page

5 razloga zašto treba da pijete kuvano vino

Tradicija ispijanja kuvanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Evrope, a ljekovito svojstvo ovog napitka povoljno utiče na sve nas. U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuvano vino učestvuje u poboljšanju našeg zdravlja.



1. Usporava starenje


Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar djelimično, da ga usporimo. Istraživački institut u Virdžini je potvrdio da, osim što nas grije u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuvano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.


2. Poboljšava pamćenje


Isti sastojak koji je odgovoran za naše „podmlađivanje“, pozitivno utiče i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratol štiti organizam od nastanka Alchajmerove bolesti.


3. Dobro za prehladu i za srce


Kao izvor moćnog antioksidansa resveratola, kuvano vino sprečava slepljivanje trombocita, odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi. Takođe, začini koji su sastavni dio ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i karanfilić dobri su za dezinfekciju ždrela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Studija objavljena u American Journal of Epidemiology, otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod učesnika koji su konzumirali umjerene doze kuvanog vina godinu dana.


4. Čuva kosti i zube


Osim što ubija bakterije unutar naše usne duplje, kuvano vino sprečava njihovo lkepljenje za naše zube, te tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svjedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.


5. Poboljšanje varenja


U umjerenim količinama pomaže u pokretljivosti crijeva, poboljšava varenje i utiče pozitivno na želudačnu kiselinu. Međutim, ukoliko pretjerate u njegovom ispijanju, vjerovatno ćete izazvati stomačne probleme poput dijareje i povraćanja.

Comments


bottom of page