34 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih

Brojke u epidemiološkom izvještaju ni danas nisu na našoj strani. Čak 34 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih, govori da nije dobro. Struka još jednom podvlači - epidemija se pod kontrolu stavlja jedino vakcinacijom.




"Svaka epidemija pa tako i ova ima svoje faze kroz koje prolazi. To su faze pogoršanja i poboljšanja, sve do onog trenutka dok ne stavite virus u potpunu kontrolu. Najbolji alat za to je vakcinacija. Zbog toga i toliko apelujemo na stanovništvo da se vakcinišu i da epidemija bude pod kontrolom“, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Koliko je vakcina značajna pokazuju i podaci da je više od 95% hospitalizovanih nevakcinisano. Zato s vakcinom ne bi trebalo da se odugovlači.

“Dovoljno je reći da mi imamo samo jednog pacijenta koji je prošao puni obim vakcinacije, znači primio i vakcinu i revakcinisan. Praktično, svi ostali pacijenti su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani, odnosno, primili su eventualno prvu dozu“, rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.


U UKC-u brinu o 124 pacijenta koja su zaražena virusom korona. Na respiratoru ih je 13. Kliničke slike zaraženih, upozoravaju stručnjaci, drastično se razlikuju kod vakcinisanih i nevakcinisanih. Ako primimo vakcinu, niko ne garantuje da se nećemo zaraziti. Garancija stiže za to da nećemo zaglaviti u bolničkoj postelji.