top of page

305 miliona evra od MMF za BiH, Srpskoj od toga 100 miliona

305 miliona evra. Toliko novca BiH dobija od MMF-a. Srpskoj bi trebalo da pripadne oko 100 miliona. Tačan iznos će utvrdili Fiskalni savjet BiH. U ministarstvu finansija Srpske se nadaju da će sredstva uskoro biti operativna.


"Republika Srpska će svoj dio iskoristiti za saniranje posljedica pandemije virusa korona, za nabavku vakcina i druge medicinske opreme u vezi sa kovidom i kao pomoć privredi i za otplatu dugova", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Nije kredit, već pomoć koju MMF svojim članicama daje za saniranje posljedica pandemije, kažu u Ministarstvu. Isto tvrdi i srpski član Predsjedništva.

"To je novac koji se dugo godina koncentriše kroz razne premije i to je ono što pripada BiH, odnosno Republici Srpskoj, to nije kredit, već novac koji pripada, neće na njega biti plaćane kamate", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Spremna je Srpska i za razgovor o novim aranžmanima sa MMF-om, ali bez političkih uslovljavanja i prenosa nadležnosti.

"Ja se nadam se da će Misija MMF-a biti sprema da razgovara o ciljevima aranžmana. Nemamo problema da kažemo koji su ciljevi, ali se moramo dogovoriti koje su mjere potrebne da bi ciljevi bili realizovani, jer do sada o tome nije bilo saglasnosti", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Posljednja runda pregovora sa MMF-om propala je početkom godine. Kredit je, između ostalog, uslovljen prebacivanjem registra računa fizičkih lica, na šta Srpska nije pristala.

bottom of page