top of page

Šmit ubrzo odgovorio na Stanivukovićevo gostoprimstvo. Šta znači ovaj potez?

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao viskog predstavnika, a koga je nedavno ugostio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, nametnuo je danas odluku o finansiranju opštih izbora u BiH."Dobronamjerni" Stanivukovićev gost ubrzo je uzvratio gostoprimstvo i tako izazvao burne reakcije rukovodstva Srpske, među kojima je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio da će tražiti dodatna sredstva za izbore. Dodik je na Tviteru naveo da će u okviru ove sjednice amandmanom tražiti obezbjeđivanje dodatnih 800.000 KM za sprovođenje opštih izbora.


Podsjetimo, gradonačelnik Banje Luke je Šmita nazvao „Velikim predstavnikom i državnikom“. Iako je Stanivukoviću skrenuta pažnja na titulu koju je dodijelio njemačkom diplomati, on i dalje ne vidi grešku koju je napravio kada je ugostio Šmita, a koju mu građani i rukovodstvo Srpske ne praštaju.


Da li su ovo rezultati prijateljskih i pozitivnih razgovora kako ih je nazvao Stanivuković?


Kako to njemu priliči, Šmit je na gostoprimstvo ubrzo odgovorio odlukom koja ne ide u prilog Republici Srpkoj i njenom rukovodstvu. U obraćanju medijima rekao da je donio odluku da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12,5 miliona KM.


On je rekao i da bi zemlja, koja želi da se pridruži EU, trebalo sama da obezbijedi provođenje izbora.


Da je nemoguće postići adekvatan dogovor sa njemačkim diplomatom koji očigledno u svakom trenutku gleda kako da isprovocira i ošteti Srpsku sada je više nego očigledno. Kako na ovu odluku gleda prvi čovjek Grada koji ga je srdačno ugostio ostaje da vidimo.


Comments


bottom of page